*Μικρές Αλήθειες//Τσιγάρο και Κατάθλιψη

Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο αυξάνει τα ποσοστά κάποιων ουσιών στο σώμα όπως της ντοπαμίνης και των βήτα ενδορφινών. Οι ουσίες αυτές μας δημιουργούν ευχαρίστηση, περισσότερη ενέργεια και εγρήγορση.

Γι αυτό τον λόγο ένα άτομο εθίζεται στο κάπνισμα, γιατί του αυξάνει την ευχαρίστηση, νιώθοντας απόλαυση. Το σώμα του, μαθαίνει ότι «Αν κάνω ένα τσιγάρο θα χαλαρώσω και θα χαρώ».

Οι καπνοβιομηχανίες σίγουρα γνωρίζανε τον εύκολο εθισμό που θα προξενήσει αυτή η παροδική οργανική ηδονή. Άρα γνωρίζανε τα τεράστια κέρδη εκ των προτέρων.

Όμως αυτό κάνει ένα απίστευτο «κακό» ταυτόχρονα.

Ο οργανισμός μαθαίνει σιγά σιγά να αδρανοποιεί την ικανότητα του να εκκρίνει αυτές τις ουσίες μόνος του, της ευχαρίστησης και της εγρήγορσης.

Έτσι οδηγεί σιγά σιγά το άτομο σε όλο και πιο καταθλιπτικές καταστάσεις.

.

π.χ Ένα άτομο που βρίσκεται σε ένα club και διασκεδάζει, αυτές οι ορμόνες ούτως ή άλλως ενεργοποιούνται, διότι βρίσκεται σε κατάσταση κεφιού. Όμως επειδή ο οργανισμός του έχει συνδέσει την χαρά με το κάπνισμα, αμέσως θα ανάψει τσιγάρο.

Σαν πρώην φανατικός καπνιστής, κατάλαβα πως ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να κόψει κανείς το τσιγάρο είναι μόνο αν καταφέρει να ελέγχει τις σκέψεις του. Τότε μόνο μπορείς να ελέγξεις κάθε παρόρμηση για τσιγάρο και την δυνατότητα της κάθε στιγμής να επιλέξεις και να νιώσεις χαρούμενος χωρίς κανένα λόγο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να μην ξανά επιθυμήσεις ποτέ το τσιγάρο.

.

Όλες αυτές οι εξαρτησιογόνες ουσίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά δεν φταίνε οι ουσίες αλλά οι εταιρίες που με πονηρό τρόπο προσπαθούν να εθίσουν και να εγκλωβίσουν ένα άτομο σε μια εθιστική ουσία που του προκαλεί οργανική ηδονή για να βγάλουν κέρδος.

Το συμπέρασμα είναι ότι καταφέρνοντας ακόμη και με αυτόν τον ελεγκτικό τρόπο να καθορίσει κανείς τις οργανικές και βιοχημικές διεργασίες μας, επιτυγχάνει και τον συναισθηματικό μας έλεγχο, επηρεάζοντας την συναισθηματική μας κατάσταση.

Άρα όλο μας το Είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s