*Μικρές Σοφίες\O/Συναισθηματική Ευφυΐα

Εκτός από την νοητική ευφυΐα (IQ), υπάρχει και η συναισθηματική (EQ).

Όσο πιο υψηλή συναισθηματική ευφυΐα έχει  κανείς, τόσο πιο εύκολα μπορεί να νιώθει συμπόνια, να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των άλλων, να δημιουργεί και να νιώθει εύκολα αγάπη και ευτυχία και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα επιθυμεί. Επίσης έχει βιώσει πως τα πάντα είναι ένα.

Κάποιο άτομο με υψηλή συναισθηματική ευφυΐα δύσκολα μπορεί να ζηλέψει ή να θελήσει το κακό κάποιου. Συνήθως αυτά τα άτομα είναι πιο αγαθά, μπορεί όχι απαραίτητα τόσο «έξυπνα», σίγουρα καλοσυνάτα, τρυφερά και κοινωνικά.

Επίσης κάποιος με υψηλό EQ είναι και πιο υγιής, χάρη στα συναισθήματα χαράς που βιώνει συχνά.

Κατά την γνώμη μου προτιμώ κάποιο άτομο να είναι περισσότερο συναισθηματικό με ανεπτυγμένη συναισθηματική ευφυΐα παρά κάποιον με υψηλό δείκτη IQ.

Κάποιος έξυπνος χωρίς συναισθηματικό υπόβαθρο μπορεί να είναι αδίσταχτος, εγωιστής, αυτοκαταστροφικός και κακός.

Αδιαπραγμάτευτα έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν νιώσει πραγματικά ευτυχισμένοι έστω και για λίγο στην ζωή τους. Δεν ξέρουν πως είναι, να είναι χαρούμενοι χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο.

Έχω γνωρίσει άτομα που οι μόνες στιγμές χαράς που ένιωσαν στη ζωή τους ήταν όταν βρήκαν ένα σύντροφο να τους δίνει προσοχή και τον ερωτεύτηκαν. Ή άλλους πάλι που γίνονται θύματα του υπερκαταναλωτισμού για να πάρουν έστω και μια μικρή δόση χαράς με το που θα αγοράσουν κάτι καινούργιο.

Σίγουρα όμως είναι πολλοί που πραγματικά δεν ξέρουν πως να κάνουν τον εαυτό τους να νιώσει ευτυχισμένος. Και ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης σίγουρα δεν έχει νιώσει ευτυχισμένο για πολλά χρόνια.

Η κατάθλιψη είναι σημάδι χαμηλής συναισθηματικής ευφυΐας.

Μια ιδιαίτερη ικανότητα που προσδίδει ένα ευαίσθητο συναισθηματικό πεδίο είναι η ικανότητα να συντονίζεται και να συνδέεται με τον χώρο γύρω του ή με άλλα άτομα, νιώθοντας τα σαν να είναι το σώμα του. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και η πρακτική εφαρμογή της συμπόνιας.

Αναμφίβολα θεωρώ το Συναίσθημα την αιτία της δημιουργίας της Ψυχής μας. Καθώς μόνο με τα συναισθήματα μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με την ψυχή του, πόσο μάλλον με του άλλου.

Ίσως γι αυτό για πολλούς αρνητικούς/κακούς ανθρώπους λένε «αυτός δεν έχει ψυχή». Διότι τα θετικά και όμορφα συναισθήματα είναι αυτά που σε φέρνουν σε σύνδεση μαζί της. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά απουσία συναισθήματος. Απουσία συναισθήματος και υπερβολική δραστηριότητα του νου, όπου δημιουργεί αρνητικότητα μέσω της κριτικής και του κυνισμού.

Το συναίσθημα για εμένα στην απόλυτη εκδήλωση του είναι η κορυφή. Είναι ότι πιο σημαντικό, και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιον το ιδανικό παράδειγμα για όλους.

Πιστεύω πως το συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει και την αλλαγή και τη μετάλλαξη της ύλης. Την ικανότητα να μπορούσε κανείς να αλλάξει και μορφή.

Επίσης πιστεύω πως μετά από ένα συγκεκριμένο υψηλό ποσοστό, το EQ και το IQ γίνονται ένα. Και το ένα δίνει τις πλήρεις ιδιότητες του στο άλλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s